<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service

This Page

has moved to a new address:

http://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Wandelblog Didier Reynaert: 9 mei 2014 : Geluwe (20km)

vrijdag 9 mei 2014

9 mei 2014 : Geluwe (20km)

De tocht startte vanuit Ter Hand, een wijk van Geluwe, gelegen tussen Dadizele, Beselare en Geluwe.
Dit weekend wordt hier voor de 137ste keer de "Koolzakommegang"  gevierd en sedert 23 jaar wordt er tijdens het feestweekend een wandeltocht georganiseerd : de "koolzakroute".
De eerste rustpost was in Kruiseke ('t Visputje) na 7 km. Ik passeerde onderweg de hoeve "Geluwebroek". De oude hoeve werd tijdens WOI volledig vernield, maar na de oorlog in 1921 aan de overkant van de straat opnieuw opgebouwd. Nu is het een fietscafé en kan men er op zondagnamiddag even verpozen bij een drankje. Vanuit Kruiseke stapten we naar de Molenhoek in Geluwe en onderweg passeerden we het Moeremaaibos, gelegen langs de drukke autoweg Kortrijk-Ieper.
Boven op Molenhoek genoot ik eventjes van het mooie panorama van de Leie-vallei. Na een 2 de rust in een loods vervolgde ik de tocht. De parkoersmeester volgde een deel van het Boerenkrijgwandelpad (of Brigandspad). Een gedenksteen in de muur van de vroegere herberg-afspanning De Handt getuigt van de opstand van de Vlaamse boerenbevolking (de Brigands) tegen de Sansculotten (de kerkvijandige Franse bezetter). Op deze steen is gegrift : "In deze taverne beraamden edele Brigands den kamp voor outer en heerd en goten er kogels ".
Op de terugweg stapte ik nog voorbij de Peutevinkapel en kwam wat verder bij de plaats waar de Arkemolen stond. Deze werd in 1918 volledig vernield en werd nadien niet opnieuw opgebouwd.
In Ter Hand passeerde ik nog de "koolzakmast" die jaarlijks de 2de zondag van de maand mei tijdens de ommegangfeesten wordt bekommen.

Het parkoers : Ter Hand 9 mei 2014

Hier kun je de foto's bekijken : Ter Hand 9 mei 2014



Labels: ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage